Excel Düşeyara (Vlookup) Fonksiyonu Nasıl Kullanılır?


Excel DüşeyAra (Vlookup) Fonksiyonu Nasıl Kullanılır? Nedir?

VLOOKUP fonksiyonu, belirli bir değeri bir veri aralığından arayarak ve bu değerin bulunduğu sütundaki ilgili veriyi döndürerek verilerinizi analiz etmenize yardımcı olan güçlü bir Excel işlevi olarak kullanılır. VLOOKUP, genellikle büyük veri tablolarını işlerken veya iki farklı tabloyu ilişkilendirirken kullanılır.

Elimde 2 farklı sayfada birisi EmployeeDepartmentHistory, diğeri Department adında verilerim var. Verileri ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir;

Benim yapmak istediğim EmployeeDepartmentHistory tablosunda yeni bir sütun açıp, Department tablosunda ki Name alanının daki verileri yeni açtığım sütuna yazdırmak istiyorum. Bunu yapabilmek için hangi tabloya farklı bir tablodan veri ekleyecekseniz, muhakkak en az 1 alanın tamamen aynı olması ve benzersiz olması gerekiyor.

Benim tablolarımda DepartmentID alanları her iki tabloda da bulunmakta. Ben bu alanlar üzerinden iki tabloya diğer alanları getirebilirim. Ayrıca en önemli kurallardan diğeri ise hangi tablodan veri çekecekseniz, almak istediğiniz sütundaki bilgileri benzersiz olan alandan sonra olması gerekiyor.

Örneğin A tablosuna B tablosundan veri alacaksınız. A tablosunda ve B tablosunda benzersiz alanları belirlediniz. B tablosunda ki benzersiz alanınız A hücresindeyse sonraki her sütundan verileri alabilirsiniz. Ancak sizin B tablosundan benzersiz alanınız D sütununda ise siz B tablosunda ki B sütunundaki verileri almak isterseniz bunu alamazsınız. Sıralı bir şekilde olması ve düşey ara fonksiyonu soldan sağa doğru gider bu yüzden. Bu bilgilerden sonra işlemlerimize başlayabiliriz.

DepartmentName adında yeni bir sütun oluşturdum. Ve bu sütünun veri tipini genel yaptım.

Formülü aşağıdaki şekilde yazdık.

  • B:B kısmı, diğer tabloyla ilişki kuracağımız sütunu yazıyoruz.
  • Department!A:B kısmı, ilk etapta Department sayfasına gidiyoruz ve B:B alanı ile ilişki kuracağımız sütunu Department sayfasında ki ilgili sütundan başlayıp hangi alanı almak istiyorsak oraya kadar seçiyoruz. Benim bu örneğimde Department sayfasında A sütuyla ilişki kuracağım, B sütununda ise almak istediğim veri var. Bu nedenle A:B oldu. Eğer A sütunuyla ilişkiyi kurup, C sütunundaki veriyi almak isteseydim A:C olacaktı.
  • 2 kısmı, buradaki iki bir üst adımda A:B yani A sütünuyla ilişki kurduk B sütunundaki veriyi alacağımız için ve bunun için 1.sütun ilişki kurduğumuz, 2.sütun ise almak istediğimiz veri olduğu için 2 yazdık. A:C olsaydı 3 yazmamız gerekirdi.
  • 0 kısmı, burada ki 0 iki tablo arasındaki Tam eşleşme olmasını sağlıyor. 0 tam eşleşme, 1 yaparsanız tam eşleşme olmasa dahi en yakın hangisi ise onu getiriyor. Genel de kullanım amacı 0’dır.

=DÜŞEYARA(B:B;Department!A:B;2;0)

Excel Düşeyara (Vlookup) Fonksiyonu Nasıl Kullanılıcağıyla ilgili Microsoft‘un kaynağına da göz atabilirsiniz.